Aeropress

Om

Aeropress är en rolig liten bryggare. Bryggaren är skapad av Alan Adler, ägare av Arobie som gjorde olika sorters freesbeer. Alan ville skapa en enkel enkoppsryggare som gav en mer balanserad kopp kaffe än vad han upplevde att han fick med befintliga bryggare, så som presso, espresso och pour over, vilka han ansåg gav för mycket syrlighet eller bitterhet.
Det bäst med Aeropressen är att den är väldigt enkel att själv exprimentera med och vi rekommenderar verkligen att du gör det. Det finns många som menar att det går att göra en espresso med denna bryggare. Det är fel! Du kan, om du vill, göra en liten rellativt kraffull kopp kaffe, men du kommer inte kunna få till den kraft som behövs för att göra en espresso. Har du inte brygg med en Aeropress tidigare är det bra att ha en grund och stå på. Här nedan kommer en enkel och smidig metod för att få en god kopp!

Bryggtips

Red Black Coffee använder den så kallade inverterade bryggmetoden med Aeropress. Det finns några fördelar med denna. Genom att bygga på detta sätt blandas allt kaffe och vatten hela tiden. Det finns inget kaffe som rinner igenom utan att ha blandats med kaffet under hela bryggtiden. Speciellt när du som vi använder ett metallfilter., då måste du i princip använda denna metod för att inte allt vatten ska rinna ut innan bryggtiden är färdig. Det finns också nackdelar med denna metod. Aeropressen blir lite mer instabil när den står upp och ned. När du häller på vatten har du lite mindre del av behållaren kvar att hälla i och när kaffet blommar ökar volymen. Du får helt enkelt hälla på det sista vattnet försiktigt för att det inte ska svämma över. Till sist måste du vara snabb vid vänddelen och ha koppen tätt intill bryggaren för att inte spilla.

Hur gör du?

  1. Börja med att mäta upp 12-14 gram kaffe och mal det rellativt fint. Inte så fint som till espresso men finare än till filterkaffe. Mal det snäppet grövre än till Mokka.
    Mängden kaffe är 60-70 gram/liter och hur mycket kaffe du ska ha är beroende på vilket kaffe du har samt dina egna smakpreferenser. Red Black Coffe brukar använda sig av 12,6 gram.
  2. Skjut sedan in ”plugg-delen” till strax över 4an på aeropressen och ställ den upp och ned på en våg.
  3. Häll i det malda kaffet.
  4. Häll på 200 gram vatten i rätt temperatur (vilken temperatur som är rätt beror på vilket kaffe du har, läs mer här) i så hög hastighet det går. Tänk på att kaffet kommer blomma och där med få mer volym, så var försiktig på slutet. Sätt på korken med filter.
  5. Starta timern och låt den gå 2 minuter.
  6. När 2 minuter gått, sätt då din kopp (eller kanna) direkt mot korken på Aeropressen och vänd den om. Snurra runt ett varv eller två och ställ nedan ned den. Snurren ska ske så det blir en liten virvel i bryggaren, du ska alltså inte vända den upp och ned igen.
  7. Vänta i 30 sekunder, så kaffet sjunker ned till botten.
  8. När 30 sekunder gått, pressa ned pluggen försiktigt, det ska ta mellan 20-35 sekunder att trycka ned den. Pressa hela vägen ned, så fortsätt pressa när ”hiss-ljudet” kommer. (Du kommer förstå vilket ljud det är när du använder den).
  9. Nu har du en härlig kopp kaffe! Nu är det bara att rengöra Aeropressen så den är färdig för nästa kopp. Kom dock ihåg att den för närvarande är väldigt varm. Akta så du inte bränner dig när du skruvar av locket.

Metalfilter vs. Pappersfilter

Om du vill anävnda metal- eller pappersfilter är helt beroende på hur vi vill ha ditt kaffe. Använder du ett metalfilter får du mer munkänsla i kaffet, lite i stil med presso. Använder du Aeropressen som din dagliga metod år ut och år in kommer du också spara på naturen genom att använda metallfilter istället för ett av papper.

Fördelen med pappersfilter är däremot att du får en klarare dryck.

Hur gör du om kaffet inte riktigt får den smak du önskar?

Det är ju egentligen samma parametrar som alltid spelar roll, vattenkvalitet, temperatur, malgrad, tid och bra kaffe så klart. Har du bra vattenkvalitet och ett specialkaffe du tycker om (om inte slå en kik här) så har du dom andra tre att spela med. För att få en mer övergripande bild på hur du ska tänka kring malgrad och temperatur rekommenderar vi att du läser här. Gällande tid så kan du ju testa olika tider hur mycket du vill för att se vad du tycker blir bäst. Att lägga på tid är sällan dåligt vid denna sorts bryggning. Självklart finns det gränser och dessutom får du vänta längre på ditt kaffe. I vissa fall är det inget ett problem medan det i andra fall helt enkelt inte finns tid till detta i din vardag.