Om
Chemex uppfanns av kemisten Peter Schlumbohm i USA 1943. Schlumbohm, som var en flitig uppfinnare med över 300 patent ville skapa en bryggare som var enkel att använda och vacker att titta på.
Schlumbohm använde också sina kunskaper inom kemi för att ta fram det filter som används i Chemexen. Detta filter menade han skulle göra att kaffets lättare kunde nå sin fulla smakpotential. Om du anser det samma är upp till dig.
Bryggarna är gjorda av glas, vilket gör att du som har funderingar på plast och vad det släpper ifrån sig med fördel kan ta en extra titt på denna.
Storlek
Chemexen finns, precis som Hari0 V60, i flera olika storlekar. Det som däremot är en stor skillnad dessa bryggare emellan är att vinkeln i konen ändrar sig baserat på vilken storlek på bryggare du har. Det är flera som anser det vara svårare att brygga kaffe i t.ex. trekoppsbryggaren än i sexkoppsbryggaren. Fördelen med att det är en annan lutning är däremot att du får en djupare kaffebädd även med mindre mängd kaffe. Rent generellt skapar en djupare kaffebädd godare kaffe, då vattnet har lättare att passera mer kaffe innan det rinner ut på andra sidan. Det går absolut att bygga färre koppar i dom större bryggarna men du får som sagt en grundare kaffebädd och behöver tänka på det när du brygger, så att vattnet kommer i kontakt med allt kaffe.
Filter
Det som är lite speciellt för denna bryggare är dess filter. Originalfiltret är en rund platta som du sedan viker till en kon. Detta gör du genom att vika det på hälften och sedan hälften igen. När du gör detta kan du få fram en kon där halva har ett enkelt papper som vägg och andra halvan har tre lager papper som vägg. Den delen som har tre lager som vägg ska du vända mot pipen på Chemexen. Detta förhindrar nämligen at filtret lägger sig mot kanten även i pipen. Hamnar filtret där rinner kaffet ner mycket med långsamt.
Det man behöver tänka på är att filtret är lite tjockare och alltså behöver lite mer vatten för att få ur lösa pappersfiber. I och med att bryggaren är i glas kommer du ändå behöva mer vatten för att värma upp den.
Vad behövs mer?
För att brygga kaffet behöver du ju såklart vatten. Frågan är däremot hur du ska få vatten i bryggaren. Till skillnad från andra bryggmetoder som t.ex. Aropress och Presso ska vattnat här inte hällas på så fort som möjligt i en Chemex, utan du vill kunna kontrollera vattenstrålen. Detta gör du absolut enklast genom att ha en så kallad svanhalskanna. Det finns många olika versioner av dessa och vilken du själv tycker är bäst är så klart en smaksak. Vissa värmer du på t.ex. spisen och andra är så kallade elektriska vattenkokare. En del av dom du värmen på spisen har en termometer medan andra inte har det. En del av dom elektriska kan du ställa in vilken temperatur dom ska upp i och andra kan bara koka vattnet.
Vi rekommenderar att du har en elektrisk där du kan ställa in temperaturen och som även har ett ”hold”-läge. Det innebär att den värmer upp vattnet till önskad temperatur och sedan håller temperaturen där. Med en sådan kan du lättast anpassa din bryggning men självklart handlar det i slutänden om vad du har plats och råd med.
Anledningen till att du vill ha en svanhalskanna är för att du med en sådan lättast kan bestämma var vattnet hamnar, vi vilken hastighet samt lätt avbryta mängden kaffe vid rätt mängd. Vi går igenom hur detta används i nästa stycke.
Nu till brygginstruktionerna
I en Chemex brygger du på samma sätt som en Hario V60. Det finns väldigt många olika sätt att brygga på. Här nedan kommer vi gå igenom en enkel metod som är lätt att återupprepa och som kommer ge dig en god kopp kaffe. När du känner att du bemästrar denna rekommenderar vi att du testar även andra metoder.
- Väg upp bönorna, 60-70 gram kaffe/liter vatten. Har du inget gott kaffe, kolla här.
- Mal kaffet i den finare delen av medel. Här kan du få bättre koll på malning.
- Värm ditt vatten, vilken temperatur du ska ha varierar beroende på vilket kaffe du använder. Mer om vilken temperatur du bör ha hittar du här.
- Ställ byggaren på en kopp eller kanna, sätt sedan i filtret i bryggaren och häll vatten på filtret. Detta värmer upp materialet i bryggaren samt tar bort mycket av det lösa pappersfiber som finns i filtret. I och med att den är gjord i glas behöver du förhållandevis mycket vatten för att värma upp materialet. Kom ihåg att hälla av detta vatten innan du forsätter.
- Häll i kaffet och skapa en jämn bädd. Gör sedan en liten fördjupning i bädden, ungefär som en liten krater.
- Nu ska du börja hälla på 2 gram vatten per gram kaffe. Det är viktigt att du håller en jämn stråle som helst inte ska brytas under tiden du häller. Börja med att hälla i mitten och cirkulerara sedan sakta ut till kanterna. Allt kaffe ska bli blött under denna hällning.
- Ställ undan din kanna och ta tag i din Hario V60 samt det den står på, lyft upp det lite och snurra försiktigt runt i horisontalläge. Det du vill är att vattnet och kaffet ska blanda sig ordentligt men snurra inte så mycket att vattnet åker utan för filtret. Snurra tills dess att allt är ordentligt blandat och ställ sedan ned det hela.
- Låt kaffet nu stå och blomma i mellan 30-45 sekunder. I denna fas släpper kaffet ifrån sig koldioxid, vilket gör att det har lättare att släppa ut sina smaker under resterande del av bryggningen.
- Efter 30-45 sekunder häller du i hälften av det vattnet du har kvar till din totala bryggmängd. Häll detta vatten relativt kraftigt stråle rakt ner i mitten. Använder du inte en svanhalskanna behöver du vara lite försiktig med hur fort du häller. Se till att vattenstrålen inte bryts innan den når vattenytan, detta gör nämligen att den inte kommer så djupt ner i bädden som den annars gör. Snurra återigen runt din bryggare. Denna gången behöver du kanske göra det lite mer försiktigt för att vattnet inte ska skvätta ut.
- När det gått 30 sekunder sedan du hällde sist återupprepar du föregående punkt.
- Nu är det bara att vänta tills kaffet runnit ner. Hur lång tid detta tar beror på hur fint du malt kaffet samt vilken temperatur du har på vattnet. Ju varmare vatten, ju snabbare kommer det rinna ut.
Blir inte kaffet gott?
I grund och botten behöver du ett gott kaffe. Har du inte det hemma kolla här.
Förutom ett gott kaffe behöver du bra vatten. Läs mer om det här.
Har du gott kaffe och bra vatten kommer vi till finliret istället. Vattentemperaturen spelar så klart roll, men så länge du ligger ungefär rätt är det inte här du ska börja ändra saker. I första hand är det malgraden som kommer avgöra ifall kaffet blir bra eller inte. Finns det för mycket syra ska du mala kaffet finare. Du kan egentligen mala det finare och finare hela tiden, tills du kommer till en punkt där kaffet blir beskt. När du får beskt kaffe drar du tillbaka din malgrad en aning och då har du kommit till punkten där du får ut maximal extraktion för det kaffe du har.
Det viktiga är att inte snåla på kvarnen. En bra kvarn är oftast betydligt viktigare än vilken bryggare du har.