Om
V60, eller Hario V60 som kanske är det mer korrekta namnet, skapades av Hario 2005 och har sedan dess blivit älskad av både hemma- och professionella baristor. Det är denna bryggare många väljer för filterkaffe när dom ska tillreda sitt specialkaffe.
Vad gör den speciell?
Det finns många olika filterbryggare och vad som gör just V60 speciell är kombinationen av lutning och räfflor som skapar den känslan och smaken. Räfflorna gör att filtret inte fastnar mot bryggarens väggar. Bryggaren är utformad som en kon med en lutningen på 60 grader där av namnet. Konen slutar med ett hål i botten, det är har kaffet rinner ut till koppen eller kannan.
Storlek
V60 finns i flera olika storlekar och i många olika material. Storlekarna 01 är för 1-2 koppar, 02 är för 1-4 koppar och 03 är för 1-6 koppar. Hario menar alltså att det går bra lika bra att brygga 1 kopp i den lilla som den stora. Det är däremot inte användarna lika överens om. Detta framför allt för att hålen längst ner i bryggaren inte är lika stora. Rent teoretiskt går detta att justera med malgraden men i praktiken går det helt enkelt inte lika bra. Red Black Coffees rekommendation är alltså att ha olika storlekar på bryggare om du brygger olika stor mängd. Brygger du oftast en kopp men har gäster ibland kanske det räcker med 01 och 03 men att bara ha 03 för att brygga en kopp är inte att rekommendera.
Material
Materialen varierar också rätt mycket. Dom finns i keramik, plast, glas, rostfritt stål och koppar. Vilket material du vill ha på din bryggare handlar väldigt mycket om vilken känsla du vill få när du brygger ditt kaffe, vad du känner att du har råd och plats med och hur du vill ha ditt arbetsflöde vid bryggningen.
Det finns självklart för- och nackdelar med dom olika bryggarna. För att inte gå in i för mycket detalj handlar det framför allt om hur väl materialet håller värme och hur dom ser ut. Har du den framme hela tiden kanske du vill ha en som ser lite snyggare ut och därför väljer en i t.ex. keramik. Det du däremot behöver veta då är att det krävs ganska mycket mer vatten för att värma upp den än en i plast. Värms den inte upp kommer materialet ta värme från vattnet som hälls i bryggaren och kaffet kommer alltså inte få den temperatur det behöver för att få ut alla smaker.
Vad behövs mer?
För att brygga kaffet behöver du ju såklart vatten. Frågan är däremot hur du ska få vatten i bryggaren. Till skillnad från andra bryggmetoder som t.ex. Aropress och Presso ska vattnat här inte hällas på så fort som möjligt i en Hario V60, utan du vill kunna kontrollera vattenstrålen. Detta gör du absolut enklast genom att ha en så kallad svanhalskanna. Det finns många olika versioner av dessa och vilken du själv tycker är bäst är så klart en smaksak. Vissa värmer du på t.ex. spisen och andra är så kallade elektriska vattenkokare. En del av dom du värmen på spisen har en termometer medan andra inte har det. En del av dom elektriska kan du ställa in vilken temperatur dom ska upp i och andra kan bara koka vattnet.
Vi rekommenderar att du har en elektrisk där du kan ställa in temperaturen och som även har ett ”hold”-läge. Det innebär att den värmer upp vattnet till önskad temperatur och sedan håller temperaturen där. Med en sådan kan du lättast anpassa din bryggning men självklart handlar det i slutänden om vad du har plats och råd med.
Anledningen till att du vill ha en svanhalskanna är för att du med en sådan lättast kan bestämma var vattnet hamnar, vi vilken hastighet samt lätt avbryta mängden kaffe vid rätt mängd. Hur detta används ska vi gå igenom vid bryggningen.
Nu till brygginstruktionerna
Det finns otroligt många sätt att bygga med en Hario V60. Här nedan kommer vi gå igenom en enkel metod som är lätt att återupprepa och som kommer ge dig en god kopp kaffe. När du känner att du bemästrar denna rekommenderar vi att du testar även andra metoder.
- Väg upp bönorna, 60-70 gram kaffe/liter vatten. Har du inget gott kaffe, kolla här.
- Mal kaffet i den finare delen av medel. Här kan du få bättre koll på malning.
- Värm ditt vatten, vilken temperatur du ska ha varierar beroende på vilket kaffe du använder. Mer om vilken temperatur du bör ha hittar du här.
- Ställ byggaren på en kopp eller kanna, sätt sedan i filtret i bryggaren och häll vatten på filtret. Detta värmer upp materialet i bryggaren samt tar bort mycket av det lösa pappersfiber som finns i filtret. Hur mycket vatten du behöver hälla på är beroende på vilken bryggare du har. Har du en i keramik man det vara bättre att ställa ner den i varmt vatten en stund innan bryggning och sedan bara hälla på lite vatten för att rengöra filtret. Kom ihåg att hälla av detta vatten innan du forsätter.
- Häll i kaffet och skapa en jämn bädd. Gör sedan en liten fördjupning i bädden, ungefär som en liten krater.
- Nu ska du börja hälla på 2 gram vatten per gram kaffe. Det är viktigt att du håller i en jämn stråle som helst inte ska brytas under tiden du häller. Börja med att hälla i mitten och cirkulerara sedan sakta ut till kanterna. Allt kaffe ska bli blött under denna hällning.
- Ställ undan din kanna och ta tag i din Hario V60 samt det den står på, lyft upp det lite och snurra försiktigt runt i horisontalläge. Det du vill är att vattnet och kaffet ska blanda sig ordentligt men snurra inte så mycket att vattnet åker utan för filtret. Snurra tills dess att allt är ordentligt blandat och ställ sedan ned det hela.
- Låt kaffet nu stå och blomma i mellan 30-45 sekunder. I denna fas släpper kaffet ifrån sig koldioxid, vilket gör att det har lättare att släppa ut sina smaker under resterande del av bryggningen.
- Efter 30-45 sekunder häller du i hälften av det vattnet du har kvar till din totala bryggmängd. Häll detta vatten relativt kraftigt stråle rakt ner i mitten. Använder du inte en svanhalskanna behöver du vara lite försiktig med hur fort du häller. Se till att vattenstrålen inte bryts innan den når vattenytan, då detta gör att den inte kommer lika djupt ner i bädden än vad den annars gör. Snurra återigen runt din bryggare. Denna gången behöver du kanske göra det lite mer försiktigt för att vattnet inte ska skvätta ut.
- När det gått 30 sekunder sedan du hällde sist återupprepar du föregående punkt.
- Nu är det bara att vänta tills kaffet runnit ner. Hur lång tid detta tar beror på hur fint du malt kaffet samt vilken temperatur du har på vattnet. Ju varmare vatten, ju snabbare kommer det rinna ut.
Blir inte kaffet gott?
I grund och botten behöver du ett gott kaffe. Har du inte det hemma kolla här.
Förutom ett gott kaffe behöver du bra vatten. Läs mer om det här.
Har du gott kaffe och bra vatten kommer vi till finliret istället. Vattentemperaturen spelar så klart roll, men så länge du ligger ungefär rätt är det inte här du ska börja ändra saker. I första hand är det malgraden som kommer avgöra ifall kaffet blir bra eller inte. Finns det för mycket syra ska du mala kaffet finare. Du kan egentligen mala det finare och finare hela tiden, tills du kommer till en punkt där kaffet blir beskt. När du får beskt kaffe drar du tillbaka din malgrad en aning och då har du kommit till punkten där du får ut maximal extraktion för det kaffe du har.
Det viktiga är att inte snåla på kvarnen. En bra kvarn är oftast betydligt viktigare än vilken bryggare du har.