Här finns en guide till hur du handlar hos oss
Jag är rätt ny på detta, hur ska jag välja?
Håller du på att upptäcka specialkaffevärlden rekommenderar vi att du framför allt filtrerar på smakprofil. Har du upptäckt att det är något speciellt du gillar, filtrera fram den smaken och välj sedan kaffe efter detta. Väljer du en smakprofil kommer du se att den kommer vara en av flera nyanser i ett kaffe. För att upptäcka nya smaker kan du testa den i kombination av olika andra smaker. T.ex. gillar du choklad kan du välja ett kaffe med smaker av choklad och frukt samt ett annat med choklad och nötter för att uppleva skillnaden.
Vi rekommenderar också att du väljer kaffe från olika världsdelar eller höjd. På så sätt kommer du börja förstå vilken påverkan detta har på kaffet.
Testa vilka smaker som kan vara något för dig här!
Ni har så många filterfunktioner, ska jag använda alla?
Om du vill kan du naturligtvis göra det men ju mer du filtrerar ju färre val kommer du att ha. Filtrera går ”utifrån och in” kan man säga. Tanken med ordningen är att börja så långt ut som möjligt, med världsdel för att sedan sakta gå vidare till var kaffet växt, hur det har blivit hanterat vid sitt ursprung och sist hos rosteriet. Använd dom filter som du är intresserad av just denna gång. Vill du ha en lite mer funky kaffe, börja med att välja någon eller några olika sorters processer som skapar detta t.ex. Black Honey. Är du däremot sugen på att ett kaffe från ett specifikt ställe, välj den världsdelen, landet, området eller gården/producenten. Tanken med att ha många olika filter är att du ska kunna göra ditt val precis så specifikt eller ospecifikt du vill.
Börja filtrera fram kaffen du gillar här!
Single Origin eller Blend?
Detta finns så klart anledningar till att välja både det ena och det andra. Ett Single Originkaffe kommer ha betydligt mer karaktär av sitt ursprung, alltså var det har vuxit än en blend. En blend är däremot framtagen av en rostare för att få en speciellt smakprofil. Söker du en viss smakprofil kan du alltså ibland få mer av just detta i en blend. För mer information om detta läs här.
Hur får jag kaffet?
Det korta svaret är att det är lite olika. Eftersom allt kaffe skickas direkt från rosteriet till det beror det på hur rosteriet skickar. Ibland kommer det i brevlådan och ibland får du hämta ut det. Ibland är det PostNord och ibland är det Schenker, DHL eller någon annan, allt beroende på rosteriets avtal och hur mycket kaffe du beställer.
När får jag kaffet?
Precis som ovan är det också lite olika. Vissa rosterier skickar varje dag och andra en eller några gånger i veckan. På varje produkt står det hur ofta rosteriet skickar så tänk på att läsa där. Tänk på att kaffe ska vila innan det bryggs. Det är alltså bra att ha lite framförhållning vid dina beställningar. Beställ gärna minst 1 vecka innan ditt nuvarande kaffe är slut.
Är kaffet alltid nyrostat?
Nej, kaffet är inte alltid helt nyrostat, men det är alltid färskt. Både Red Black Coffee och rosterierna vill att din smakupplevelse ska vara optimal. Det kommer den inte vara om kaffet har legat på lager en längre tid. Kaffet kan vara några veckor, vilket innebär att det är precis perfekt för att dricka just när du får det men det kan också vara helt nyrostat, vilket innebär att vi rekommenderar att du låter kaffet vila någon/några veckor innan du börjar dricka det. Vill du ha mer information kring att låta kaffet vila, kolla här.
Vilket kaffe ska jag ha till espresso?
Vi på Red Black Coffee lever under devisen att du kan göra espresso på allt kaffe. Vissa sorter är lättare att få bra espresso med och andra är lite svårare men har du ett gott kaffe kommer du kunna få en god espresso, under förutsättning att din utrustning och ditt hantverk är gott nog. En del av rosterierna vi samarbetar med definierar vissa av sina sorter som espressokaffe och det står i så fall på produktsidan, värt att veta är dock att dessa går utmärkt att brygga på andra sätt men är kanske rostade på ett sätt så att det går aningen lättare att utvinna smakerna fort än annat kaffe.
Vill du trots denna information ha dom kaffen som är definierade som espresso finns dom här.
Varför kan jag inte välja espressomalet?
Vissa sorters kaffe går att köpa malet. Detta beror på vad rosteriet erbjuder i sitt sortiment. Oavsett vad dom erbjuder säljer vi dock inte espressomalet. Detta beror på att malgraden till espresso är det mest specifika av alla bryggmetoder. Hur fint kaffet ska malas beror väldigt mycket på vad du har för espressomaskin, hur du tampar ditt kaffe, vilken sorts kaffe det är osv. Av den anledningen har vi valt att inte sälja just espressomalet. Har du en espressomaskin rekommenderar vi dig absolut att ha en kvarn i minst lika bra kvalitet som maskinen.
Hur funkar returer?
Då denna sorts kaffe är en färskvara, som tämligen snabbt tappar i smak, finns ingen returrätt. Självklart är det en hel annan sak om du skulle fått fel kaffe eller något annat är tokigt. I så fall ska du bara höra av dig så löser vi det.
Får bönderna betalt för kaffet ni säljer?
Den stora mängden handel med specialkaffe sker via direkthandel, antingen direkt med bönderna eller med tvättstationerna (som många gånger ägs gemensamt av bönderna). Handeln genom överenskommelser mellan rosterier och bönder/tvättstationer som ofta bygger på ett långsiktigt förhållande. Det finns alltså ett ömsesidigt intresse för att båda ska tjäna på detta. Att betala ett pris som är långt över det så kallade ”c-priset”, som är börsens pris för kaffe, blir alltså en garanti för rosterierna att bonden är villig att lägga ner den tid och energi som behövs för att odla denna sortens kaffe. På samma sätt blir det högre priset en garanti för bonden att det ska vara värt att lägga denna extra tid och energi på sina odlingar. Läs mer här.
Är kaffet ni säljer ekologiskt?
Ibland och ibland inte, ibland är det märkt som ekologiskt och ibland inte. Att få en ekologisk märkning är inte alltid helt lätt eller billigt, det ska det inte heller vara. För en liten bonde kan det dock innebära att dom inte har råd att skaffa märkningen. Upplevelsen hos bonden kan också vara att dom riskerar sin skörd pga sjukdomar som annars hade kunnat åtgärdas med bekämpningsmedel. Vi ska dock komma ihåg att dessa bönder är högst måna om smaken på kaffet, då hela deras rykte handlar om just denna. Det finns alltså inget intresse att använda bekämpningsmedel i onödan, då det riskerar att förändra smaken på ett negativt sätt.
Är kaffet ni säljer fair trade?
Väldigt sällan. Den största anledningen till detta är att fair trade bara handlar med kooperativ. Dom kooperativ som jobbar med specialkaffe är ofta grupper av väldigt småskaliga bönder. För att få kaffe fair trade krävs mer dokumentation och arbeta än vad dessa bönder har möjlighet till, då deras enskilda skördar är för små. Fair Trade handlar däremot i grund och botten om att handeln ska vara okej för både bonden och inköparen, det garanteras genom den direkta handeln, som oftast är långsiktig. Fair Trade har också många andra positiva delar, så som uppbyggnad av samhälle osv. Detta försvinner ju tyvärr genom direkt handel men många av bönderna som jobbar med specialkaffe är ytterst intresserade av att bygga sina lokala samhällen, så på det sättet blir det oftast en hjälp med direkthandel i alla fall.