Är nyrostat alltid bäst?
När ett kaffe rostas utvecklas smakerna. Dessa smaker styrs utav vad det är för kaffe men också av hur det rostas. När kaffet hättas upp i rosten frigörs koldioxiden från bönan. Majoriteten av denna koldioxid lämnar bönen vid rostningen, men långt ifrån all. Det finns kvar en ganska stor mängd i bönan när den kommer ut ur rosten. Hur mycket som skapas beror på densiteten i bönan. Vilken densitet en böna har beror i sin tur på var den har vuxit och hur den har rostats. Rent generellt har kaffefrukt som vuxit på hög höjd högre densitet i sina ”bönor” än dom som vuxit på låg höjd. När en böna rostas minskar densiteten och ju mer den rostas ju lägre blir densiteten. Med andra ord ljusrostat kaffe som vuxit på hög höj har högst densitet och kommer ha minst koldioxid kvar i sig. Medan mörkrostat kaffe som vuxit på låg höjd har har lägst densitet och kommer ha mest koldioxid kvar i sig. Däremot gör densiteten att kaffet släpper koldioxiden olika fort, så även om ett mörkrostat kaffe ha med koldioxid i sig kommer det också släppa detta mycket fortare än ett ljusrostat kaffe. Problemet med att koldioxiden är kvar i kaffet är att det blir svårare för vattnet att extrahera smakerna som finns. Med andra ord, nej, kaffe smakar inte som allra bäst när det är helt nyrostat. Alla smakerna finns i kaffet, men koldioxiden gör det svårt för oss att få ur dom ur bönan.
När smakar kaffet som bäst?
Då kommer genast frågan angående hur länge du ska vänta innan du dricker ditt kaffe. Detta är inte en helt lätt fråga att besvara. Det beror delvis på vad vilken fermenteringsprocess kaffet genomgång, delvis på hur det är rostat och delvis på vad du ska ha det till. Som om tumregel skulle vi på Red Black Coffee säga att du ska vänta minst en vecka innan du dricker kaffet. Är det ett väldigt mörkt rostat kaffe kanske du kan dricka det lite fortare. Ska du ha kaffet till espresso bör du däremot vänta längre än så. Koldioxid är ett större problem vid just espressobryggning än vid filterbryggning. Ett tvättat kaffe kommer rent generellt nå sin höjdpunkt snabbare än ett kaffe som genomgått t.ex. en naturell process.
För att ge någon form av fingervisning skulle vi säga att ett ljust eller mellanrostat kaffe som har lite mer fermentering är som godast efter ca en månad, men det är fullt drickbart efter ca en vecka. Ett ljust tvättat kaffe brukar nå sin fulla potential en eller ett par veckor tidigare, men smaka kanonbra i minst en månad efter rostning. Mörkrostat kaffe kommer däremot utvecklas fortare och smaken kommer också försämras fortare. Detta är under förutsättning att det har förvarats i rumstemperatur i en sluten förpackning.
Vad gör jag om jag inte hinner dricka allt kaffe?
Om du vet med dig att du har råkat köpa lite mer kaffe än vad du kommer hinna göra av med innan det blir för gammalt (det är förövrigt lätt hänt då man hittar flera man är sugen på) så går det att göra åldringsprocessen långsammare. Att ha kaffet i kylen spelar ingen roll. Däremot att frysa det går kanonbra. Det bästa är då att frysa det i mindre påsar, så du tar fram lite i taget. Har du möjlighet till att vacumförpacka kaffet är det ännu bättre.
Vill du göra det hela optimalt så väger du upp så mycket kaffe du vill ha per omgång och vacumförpackar detta i ”portionspåsar”. På så sätt kan du ta ut det du behöver för varje omgång och ditt kaffe är då perfekt att använda hela tiden. Gör du på detta sätt ska du inte frysa in det direkt utan när det har åldrats ett tag. Du måste också ställa in din kvarn efter hur den ska mala när kaffet är fryst. Rent generellt behöver du mala kallt kaffe lite grövre än varmt.