Om
Kokkaffe finns i många olika former och kulturer. Detta är grunden till alla andra bryggmetoder vi har. Allt har en gång i tiden börjat med att kaffet kokades över öppen eld. Exakt när och var detta var är tämligen omdiskuterat. Det verkar som om det från början skedde i dagens Etiopien.
I Sverige lever traditionen med kokkaffe framförallt kvar i dom norra delarna av landet. Hur kokkaffe ska bryggas finns det väldigt många åsikter om men en sak är genomgående i majoriteten av instruktionerna. Det handlar om exaktheten i dom. Hur mycket vatten jämfört med mängden kaffe beskrivs ofta i stil med ”häll på kaffe så det ser ut som ditt favoritfjäll” eller ”en skogsmus ska kunna springa torrskodd över kaffet”. Går du efter dessa instruktioner kommer ditt resultat blir olika varje gång du gör kaffet. Är du ute på tur kanske det inte gör så mycket, då den varma drycken är viktigare än att kaffet i sig är gott. Vill du däremot också få ett gott kaffe rekommenderar Red Black Coffee lite mer exakthet.
Vad behövs?
För att koka kaffe behöver du egentligen bara någon form av värmebeständig behållare. Det går att använda en vanlig gryta men det beställa är nog ändå en kaffepanna som är gjord just för ändamålet. Dom finns i lite lika utföranden, välj den du tycker är finast. Utöver det behöver du som vanligt bra vatten och gott kaffe. Vilken kaffe ska du ha då? Självklart kan du, som vanligt, använda precis det kaffe du själv uppskattar. Till skillnad från i vanliga fall vill Red Black Coffee däremot denna gång rekommendera att inte ha det allra ljusaste kaffet. Det är sällan du får ut dom optimala smakerna av ett riktigt ljust kaffe när du kokar det. Däremot behöver du absolut inte ha något väldigt mörkt om du inte vill. Det går utmärkt med ett mellanrostat kaffe också. För tips på kaffe, kolla här!
Bryggtips
Även om det. som närmats tidigare, finns en riktigt fin kokkaffekultur i Sverige kommer vi denna gång vända oss till andra sidan Atlanten för att få ett riktigt bra recept denna gång. I USA finns traditionen av ”Cowboy coffee”. Det är alltså också ett kokkaffe men där det traditionellt används en mindre mängd kaffe och där kaffet sedan kokar i vattnet en längre stund. Det kan vara ifrån detta den gamla myten om att USA har svaret kaffe kommer ifrån. Det blir lite tunnare men fullt med smak!
Vill du göra kaffe enligt en lite mer Svensk tradition kan du med fördel göra det på samma sätt som du brygger presso. Kolla gärna här för tips!
Många dricker kokkaffe när dom är ute i naturen men inte så mycket annars. Det är då svårt att vara exakt med måtten men Red Black Coffee rekommenderar att du väger upp ditt kaffe hemma i förväg. Väl ute är det bra att ha något att mäta upp vattnet i. Att mäta upp vatten blir ju inte lika exakt som när du väger det men det är bättre än att bara chansa.
Hur gör du?
- Börja med att mäta upp 18,5 gram kaffe per liter vatten och mal det ganska grovt. Detta är alltså ungefär en fjärdedel av mängden kaffe per liter vatten än vad som är brukligt till t.ex. filterkaffe eller presso.
- Värm upp vattnet direkt i kaffepannan, antingen på en spis eller över öppen eld.
- När vattnet är på väg att börja koka häller du i kaffet.
- Låt kaffet koka i mellan 3-4 minuter.
- Ta av pannan från värmekällan.
- Häll i en liten skvätt kallt vatten i pipen på pannan. Använder du inte en panna kan du hälla i det rakt ner i grytan. Detta gör att kaffet hjälper till att sjunka. Anledningen till att du gör det i pipen på en panna är för att skölja ner eventuell kaffesump som hamnat där under tiden det kokat.
- Vänta i någon minut sekunder, så kaffet sjunker ned till botten.
- Nu kan du försiktigt hälla upp kaffet. Du kommer se att kaffet som kommer är väldigt klart och inte har någon sump. Häller du däremot fort eller närmar dig botten på pannan kommer du få med sumpen.
- Nu är det bara att njuta av en god kopp kaffe. Har du gjort det rätt brukar du få en rätt söt och mjuk kopp kaffe, men detta beror ju naturligtvis till viss del på vilket kaffe du har som grund.
Hur gör du om kaffet inte riktigt får den smak du önskar?
Det är ju egentligen samma parametrar som alltid spelar roll, vattenkvalitet, temperatur, malgrad, tid och bra kaffe så klart. Har du bra vattenkvalitet och ett specialkaffe du tycker om (om inte slå en kik här) så har du dom andra tre att spela med. För att få en mer övergripande bild på hur du ska tänka kring malgrad och temperatur rekommenderar vi att du läser här. Gällande tid så kan du ju testa olika tider hur mycket du vill för att se vad du tycker blir bäst.