Kvarnar och Malning

Behöver jag ha en kvarn?

Det finns ett kort och ett långt svar på frågan. Det korta svaret är, Ja, du behöver en kvarn!
Det långa svaret är att du naturligtvis inte måste ha en kvarn. På samma sätt som du inte måste lägga 600 kr/kg för att köpa kaffe. Är det en svart dryck med koffein du är ute efter kan du få det betydligt billigare än så. Är du däremot villig att lägga 600 kr/kg för kaffe är det väldigt onödigt att inte lägga lite pengar på en kvarn, så du kan njuta av kaffet du köper på riktigt. Smakerna i kaffe är väldigt flyktiga, vilket innebär att redan några minuter efter malning har mycket av smakerna flugit iväg i ut i rummet. Har du kaffet liggande malet kommer du tappa otroligt mycket smak redan första dygnet och inom någon vecka finns det bara en bråkdel kvar av den smak som en gång fanns i kaffet. Med det sagt förstår vi absolut att det inte är rimligt att köpa en kvarn för flera tusen bara för att man vill testa specialkaffe. Vill du förstå dig på vad detta är för något och inte har en kvarn kan du absolut köpa ditt kaffe färdigmalt (i dom fall det erbjuds) men upptäcker du att detta är något du vill fortsätta med rekommenderar vi verkligen att du lägger lite pengar på en kvarn. Med en sådan kan du dessutom anpassa din malning efter bryggsätt och kaffesort.

Elektriska VS Handdrivna kvarnar

När du väl insett att specialkaffe är något du inte bara vill dricka någon gång per år utan faktiskt ha som en del av ditt liv kommer frågan vilken kvarn du ska ha. Det finns en uppsjö av kvarnar på marknaden och självklart finns det vissa som är bättre än andra. För att inte gräva för djupt i skillnader kan man väl säga att det du betalar för är hur fint du kan justera kvarnen, hur lika partiklarna är varandra efter malning, kvalitet samt om den har en motor eller inte. Vill du ha en handdriven kvarn som är helt okej att använda till filterbryggning kan du komma undan med mindre än 1000 kr. Vill du däremot har en kvarn dom är otroligt exakt i partikelstorleken, där du kan finjustera din malning med väldigt små ändringar och som har en motor kan du utan problem lägga 40 000 – 50 000 kr.

Allt handlar alltså om hur mycket du vill lägga på en kvarn och vad du ska ha den till. Red Black Coffee är en varm förespråkare av handdrivna kvarnar. Även om det naturligtvis kräver lite jobb finns det något väldigt lugnande i att göra sitt kaffe med så mycket handkraft som möjligt. Att först mala kaffet för hand och sedan brygga det förhand, är otroligt underskattat enligt oss. Vi vill däremot inte alls prata negativt om elektriska kvarnar. Du får ett fantastiskt resultat med en bra sådan. En elektrisk kvarn är naturligtvis mycket smidigare att använda, speciellt om du ska mala kaffe många dagar om dagen. I och med att du har en satt hastighet kommer du också få en mer konsekvent malning. Det är naturligtvis svårt att helt jämföra men otroligt förenklat man man säga att du behöver betala två till tre gånger så mycket för en kvarn med motor än en handdriven kvarn med samma kvalitet.

Koniska VS Platta malskivor

Om du letar efter en kaffekvarn kommer du ganska snart stöta på begreppen koniska och platta malskivor. Ska man förenkla skillnaderna på dessa kan man säga att kaffedrycken du får ut av koniska malskivor skapar mer textur medan den med platta malskivor får en mer ren eller klar känsla. Vi skulle inte säga att det ena är bättre än det andra utan det handlar om vilken smak du själv vill ha. Vissa uppskattar den mer klara känslan, som också framhäver syran lite mer, medan andra uppskattar mer textur, som framhäver en lite mer mjuk smak.
Vill du få en så konsekvent malning som möjligt ska du ha så stor skäryta som möjligt. Det är alltså rent generellt bättre ju större malskivor du har, men priset går också upp för varje storlek du går upp.
När det gäller koniska malskivor går det inte att byta dessa utan kvarnen har det som sitter i. Vad gäller platta malskivor är det vanligt att kunna byta ut dessa i din kvarn. Långt ifrån alla tillverkare rekommenderar att man gör detta, men det går oftast. Det gäller så klart att ha en kvarn eller dom malskivor som är gjorda för det kaffe man själv vill göra. En del kvarnar och malskivor är gjorda för espresso medan andra är gjorda för filterkaffe. Det finns också ytterligare andra som kan göra båda två. Som alltid när det gäller sådant som kan göra ”allt” kommer man då inte få något som är specialiserat på varken det ena eller andra, men köper du en kvarn eller malskivor från en bra tillverkare kommer du få väldigt bra resultat oavsett.

Malning och smak

Teorin är tämligen enkel kring detta. Finmalet ger beska och grovmalen ger syra.
För att förklara det lite tydligare behöver man utgå ifrån vad kaffet ska smaka. Kaffe som är bryggt rätt är en ganska söt dryck med mycket smak av det som finns i kaffet. Är det ett blommigt kaffe kommer du känna mycket blommiga smaker, är det ett nötigt kaffe kommer du känna mycket nötsmak osv. Detta får du med en optimal malning och vattentemperatur för just den bryggmetod du använder. Med detta som utgångspunkt kommer du alltså känna mer beska ju finare du maler det och mer syra ju grövre du maler det. Detta beror på att du möjliggör eller försvårar extraktionen för vattnet. Blir det för lätt att extrahera smaker ur kaffet så följer även dom beska smakerna med ut. Blir det å andra sida för svårt att extrahera smakerna kommer du få ut dom syrliga smakerna men vattnet kommer inte lyckas få ut sötman ur kaffet.