Om
Det finns många olika storlek på bryggaren och dom definieras utefter hur många koppar dom ska brygga. Vi har sett från 1 kopp till 18 koppar. Storleken på en kopp är däremot väldigt liten. Vill du ha mer än ett litet smakprov, rekommenderar vi att du köper minst en två- eller trekoppars. Bealettis originalbryggare för moka är gjort i aluminium och det är dom flesta andras varianter också.
Det finns däremot bryggare som är helt eller delvis gjorda i rostfritt stål. Fördelen med dessa är att dom går att använda på induktion. Har du en aluminiumbryggare och köper en induktionsspis finns det induktionsadaptrar att använda. Detta är helt enkelt en liten platta i rostfritt stål som du ställer din bryggare på. Fördelen med denna är att du kan använda flera olika stolekar på den och behöver därför inte köpa en hel drös nya bryggare. Bra både för plånbok och miljö alltså. Ska du däremot köpa en ny och har induktionsspis kan det vara värt att kolla efter en där i alla fall underdelen är gjord av rostfritt stål. Dom väger lite mer, kostar lite mer och är generellt inte riktigt lika snygga (enligt vår mening i alla fall) men du slipper ha en extra adapter.
Moka är en ett av dom vanligaste sätten att bygga kaffe hemma i Europa och kallas ibland fattigmansespresso. Det är en vanlig metod även i Sverige även om elektriska bryggare är betydligt vanligare. Mokabryggare finns i väldigt många utföranden men Luigi Di Pontis originalutföande från 1933 är nog den absolut vanligaste. Även om det är en väldigt fin inredningsdetalj så tycker vi att dom ska användas mer än dom står på hyllan.
Bryggtips
Att använda en mokabryggare är både hur enkelt som helst och ganska krångligt. Det vanligaste sättet att brygga är att du häller vatten i den undre behållaren, kaffe i filtret och sedan kruvar ihop den. När du gjort detta sätter du den på din värmekälla och låter vattnet koka upp för att sedan pressas genom kaffet och rinna upp i den övre behållaren. När det inte kommer med kaffe stänger man locket och håller sedan upp valfri mängd kaffe i din kopp.
Använder du ett konventionellt mörkrostat kaffe kommer du troligtvis få en kopp kaffe du tycker är helt ok. I alla fall så länge den är varm. När den går ned lite i temperatur kanske du känner att den är aningen sur. Brygger du däremot ett specialkaffe på ovannämnda sätt kommer du nog bli väldigt besviken, speciellt om du har en ljusare sort. Du kommer inte få fram dom goda smakerna som både bonden och rosteret jobbat för att få fram och som du sedan lagt pengar på att få. Du kommer få en högst ojämn kopp kaffe, som med allra största sannolikhet kommer vara sur, antingen för att vattnet gått för fort genom allt kaffe eller för att du malt det så finnt att vattnet bildat kanaler igenom kaffet. Detta innebär att majoriteten av allt vatten bara varit i kontakt med samma lilla del av kaffepucken.
För att få en jämnare kopp kaffe där smakerna faktiskt kommer fram rekommenderar vi att du följer instruktionerna nedan. Innan du börjar behöver du däremot räkna ut hur mycket kaffe du ska använda. Detta gör du genom att ställa underdelen av din mokabryggare på en våg och sedan hälla på vatten tills det är precis i underkant på säkerhetsventilen. Vi rekommenderar sedan att du tar ca 10% av vattnets vikt i mängd kaffe. Får du fram att din bryggare rymmer 175 gram vatten bör du alltså använda 17,5 gram kaffe.
Nu till instruktionerna:
- Väg upp rätt mängd kaffe och mal detta ganska fint. Inte riktigt så fint som espresso men inte så längt där ifrån. Har du ett ljusrostat kaffe blir det troligtvis minst lika fint som ett en mökrostad espressomalning.
- Häll upp kaffet i filterkoppen och knacka lite lätt på koppen för att få ett jämt lager. Du ska inte packa kaffet men men du vill heller inte ha en topp av kaffepulvet. Ställ sedan denna kopp åt sidan. Antingen får du balancera själva filtret eller får du hitta en lämplig hållare till det hela. (Har du en 3D-printer finns det ritningar för hållare.)
- Nu ska du ha vatten och då finns det två vägar att gå. Vilken väg du tycker är bäst väljer du själv.
Metod 1. Väg upp rätt mängd kallt vatten i bryggarens underdel och ställ sedan denna på din värmekälla. Värm sedan upp vattnet tills det precis börjar koka. Direkt när det börjar koka tar du bort underdelen från värmen så att den inte fortsätter att koka. Tänk på att om du använder en induktionsadapter kommer den vara varm även om du stänger av värmekällan. Det innebär att du måste ta bort själva underdelen från induktionsadaptern, det räcker inte med att ta bort adaptern från spisen. En rekommendation är också att du använder en ungsvante eller grytlapp då det är väldigt varmt.
Metod 2. Koka upp vatten och väg rätt mängd av det kokade vattnet i mokabryggarens underdel. - Ställ ned filtret i bryggarens underdel och skruva sedan på ovandelen av bryggaren.
- Ställ bryggaren med locket öppet på värmekällan som ska vara på mediumvärme. Det behövs inte mycket energi för att få vattnet att koka igen och du vill inte att det ska åka igenom kaffepulvret för fort.
Så fort det börjar komma kaffe genom pipen i mitten, sänk värmen eller stäng av den helt. Värmer du bryggaren över gas behöver du förmodligen en svag låga för att bryggningen inte ska avta. Använder du dig av en induktionsadapter finns det mycket värme i denna fortfarande och har du en liten bryggare kan det räcka med den värmen som finns lagrad i denna platta. Har du en spis med plattor som blir varma i sig kan du behöva ta bort bryggaren så det inte går för fort, då dessa alstrar väldigt mycket värme.
Här kommer det lite trixiga med denna bryggning som kräver lite övning för att bemästra. Nu ska kaffet rinna ganska sakta men det ska helst rinna hela tiden. Du får justera mängden värmen genom att antingen öka och minska värmentillförseln eller genom att ta bort bryggaren lite för att sedan ställa tillbaka den. Efter en stund kommer det fräsa lite i röret. När detta sker ska du så fort som möjligt avbryta bryggningen. Har du en liten bryggare kan du direkt hälla upp kaffet i din kopp. Har du däremot en större bryggare är det lättare att hålla underdelen av bryggaren under kranen med kallt vatten, tänk dock på att inte vinkla bryggaren förmycket så du häller ut kaffet.- Har du inte hällt upp kaffet i tidigare steg så är det dags att göra det nu. Förvara inget kaffe i bryggaren, då kommer du bränna det. Viktigt att tänka på är att du inte kommer få ut allt vatten ur bryggaren. Det kommer finnas kvar vatten i den undre behållaren. Försöker du brygga allt vatten till kaffe kommer du få en väldigt bäsk dryck. Du ska sikta på att få ca 70% av vattenmängden till färdig dryck.
Hur gör du om kaffet inte riktigt får den smak du önskar?
Dom parametrar du kan styra i detta fall är framför allt vattenkvalitet, malgrad och kaffet. Temperaturen på vattnet kommer vara mer eller mindre konstant då du måste ha upp det i den temperatur som krävs för att vattnet ska pressas genom kaffet.
Tiden kommer för visso påverkas av hur duktig du är på att styra värmen men till största delen kommer den påverkas av malgraden. I detta fall är det inte heller så enkelt som att säga att är kaffet surt ska du ha finare malning och tvärt om. Surhet kan nämligen bero på att du antingen har för grovt malet eller på att du har för fint malet. Är kaffet för grovt malet kommer det inte hinna extrahera tillräckligt under den tid vattnet passerar. Maler du det däremot för fint kommer trycket skapa kanaler i kaffepucken och då kommer vattnet inte komma i kontakt med tillräckligt mycket kaffe för att extrahera korrekt.
Är det surt kan du försöka se om det finns kanaler i kaffepucken eller inte. Ser du inga kanaler får du chansa på om det kan vara för fint eller för grovt malet för att helt enkelt testa sedan igen. Får du inte till det kan vi rekommendera ett aningen mörkare kaffe för att se om det hjälper dig. Ska du utveckla din teknik är det bra att börja med ett aningen mörkare kaffe för att sedan byta till ett ljusare när du fått in tekniken.
Finns det däremot för mycket bitterhet i ditt kaffe kan du testa att mala det lite grövre. Hjälper inte det rekommenderar vi att du väljer ett ljusare kaffe, då mörkt kaffe släpper bittra toner vid för hög temperatur och du i detta fall inte kan reglera temperaturen.
Vattenkvaliteten spelar naturligtvis roll, läs mer om det här. Även påverkar ju självklart kaffet. Har du inte ett tillräckligt gott kaffe kommer du aldrig få en god dryck. Vill du hitta ett bra kaffe, kolla här.