Presso/French Press

Om

Presso, eller French Press som det kallas i stora delar av världen, är ett väldigt enkelt sätt att brygga kaffe på. Detta är också vår favoritbryggare ifall du ska göra kaffe till flera personer. Det är en otroligt enkel konstruktion som finns i olika storlekar och ofantligt många utföranden. Har du ingen och funderar på vilken du ska köpa är Red Black Coffees rekommendation att du köper en du tycker i snygg! Vilken du väljer kommer inte göra någon nämnvärd skillnad i smaken. Funderar du på vilken storlek du ska köpa för att det ska bli bäst rekommenderar vi egentligen att du köper 2 stycken, en liten och en stor. Att brygga för 1 person i en kanna på 1 liter eller mer är svårt då man gärna vill att kaffesumpen ska binda sig själv likt lera i botten på en sjö. Det är lättare för kaffet att göra detta om det inte sprids ut över så stor yta. Att däremot brygga om och om igen ifall det är fler personer som vill dricka kaffe är tämligen jobbigt, speciellt eftersom den metod vi rekommenderar tar tid.

Bryggtips

Det du vinner i enkelhet i denna byggmetod förlorar du i tid. Att göra en bra presso tar ca 10 minuter, detta för att kaffet ska få dra ordentligt och sedan få sjunka ned på botten i fred. Du kommer däremot få en relativt klar vätska, eller så klar den får att få i denna bryggare. Att det inte är helt klar är däremot en av dess stora fördelar. Det innbeär nämligen att du får en härlig munkänsla i drycken. Uppskattar du däremot inte den munkänslan rekommenderar vi att du väljer en annan bryggmetod. 

Även om enkelheten med denna bryggare ger dig stor möjlighet att exprimentera med hur du ska brygga ditt kaffe är det skönt att ha en grund att stå på. Här kommer den metod Red Black Coffee rekommenderar för att få ett bra result:

  1. Väg upp kaffet. Vi rekommenderar 60-70 gram/liter.
  2. Mal kaffet i medelgrovt. Oftast rekmmenderas väldigt grovt för presso men vi anser inte att du då nyttjar kaffets fulla potential.
  3. Häll i kaffet i pressobryggaren och häll på ditt varma vatten. Vilken temperatur du ska ha beror på vilket kaffe du har. Läs mer här.
  4. Låt nu kaffet stå i 4 minuter.
  5. Rör om kaffet så att det börjar sjunka. Du kommer nu få skum uppblandat med en del partiklar på ytan av kaffet. Detta ska du ta bort så mycket du kan av med en sked. Låter du detta ligga kvar kommer du få en oönskad syrlighet i kaffet.
  6. Sätt nu på locket och tryck ner filtret så det precis når vattenytan. Du ska alltså inte pressa ner filtret i botten på kannan.
  7. Låt nu kaffet stå i ytterliggare 5 minuter. Du kan absolut låta det stå längre än så. Ju längre det står ju mer kaffe kommer sjunka till botten och du får en klarare dryck. Nackdelen är däremot att ditt kaffe kommer gå ner mer och mer i temperatur, så det är helt beroende av vilken temperatur du vill ha på drycken. Vi på Red Black Coffee vill inte ha för varmt kaffe men vi tycker det är gott när kaffet har högre temperatur än rummet det står i.
  8. Nu är det dags att hälla upp kaffet. Låt silen var kvar i vattenytan. Trycker du ner den kommer du röra upp små partiklar av kaffet och du kommer få en grumligare dryck. I nuläget håller kaffet kvar partiklarna av sig själv. Häll upp kaffet försiktigt så kommer det bli så lite sump som möjligt i koppen.
  9. Nu är det bara att njuta av drycken. En stor fördel med denna bryggmetod är att du har ett drickfärdigt kaffe direkt när du häller upp det! 

Hur gör du om kaffet inte riktigt får den smak du önskar?

Som alltid är det vattenkvalitet, temperatur, kaffet, malning och tid som påverkar. Har du bra vattenkvalitet och ett kaffe du tycker om (om inte slå en kik här) så är det temperaturen, malningen och tiden kvar. För att få en mer övergripande bild på hur du ska tänka kring malgrad och temperatur rekommenderar vi att du läser här. Gällande tid så kan du ju leka med den hur mycket du vill. Att brygga kaffet längre är inte dåligt, men det kan bli ohållbart ifall man ska ha detta som sin primära bryggteknik. Mer än 10 minuter är det få som har för varje kopp kaffe. Vi rekommenderar istället att jobba med malningen och eventuellt temperaturen för att få till en godare kopp.