Kaffets toppskikt
SCA (Specialty Coffee Association), härstammar från organisationer där den första startade 1982, av entusiaster för att sätta upp handelsstandarder för specialkaffe. Det är även denna organisation som utbildar kaffeprovare över hela världen som sedan poängsätter kaffe efter en rad olika parametrar. När ett kaffe når över 80 poäng på den 100 gradig skalan definieras det som ett specialkaffe. Specialkaffe är alltså toppskiktet av det kaffe som produceras i världen.
Smaken
Att kaffet har väldigt mycket och god smak spelar i sig ingen roll om det inte sedan rostas på ett sätt som tar till vara på dessa smaker. Däremot om det rostas på ett varligt sätt, av en rostare som jobbar på att få kaffets smaker att utvecklas, blir det en helt annan upplevelse än vad dom flesta av oss är vana vid. 1995 tog SCA fram ett ett smakhjul, som en hjälp till den som vill undersöka djupare vad det faktiskt är för smaker hen känner i koppen. Hjulet uppdaterades sedan 2016. Bara genom att se hjulet, kan du förstå att du kan förvänta dig något helt annat än vad som brukar definieras som kaffe. Det kan självklart krävas lite träning för att kunna urskilja smakerna längst ut i hjulet från varandra, men smakerna längst in känner även en ovan drickare med en gång. Även smakerna i andra steget är inga större svårigheter för den ovana särskilja från varandra. Hjulet är till väldigt stor hjälp för den som vill gå djupare i sin smakupplevelse och dessutom en bra hjälp till att skapa förståelse för vad specialkaffe är. Vi ska däremot inte glömma bort den imperialistiska kritik hjulet fått från kaffekonnässörer som inte lever i västvärlden. Hjulet har en egenhet att vara onyanserat vad gäller smaker som uppskattas väldigt mycket i t.ex. Indien. Mycket av smakerna som finns i Robusta beskrivs också med ord som upplevs som negativa, något som t.ex. Brasiliens konnässörer är negativa till, då det finns en stor Robustakultur där.
Priset
För att kunna få ut alla dessa smaker krävs att kaffet odlas med varsam hand. Det behöver också plockas när bäret är precis rätt i sin mognadsgrad. Detta kräver att det plockas för hand och att plockningen sker flera gånger per säsong, där plockaren lämnar dom omogna bären för att plocka dom senare. Det är alltså en tidsödande hantering och varje träd ger mellan 400-2000 g råkaffe per säsong. När kaffet är plockat tas det till en tvättstation där det processas på olika sätt beroende på vad det är för smaker man vill få fram. Dessa processer tar tar vanligtvis några veckor, där kaffet ständigt behöver ses över och hanteras. När kaffet väl torkat läggs det i säckar för att skickas till rosterier. Rosterierna vi jobbar med ligger här i Sverige, alltså fågelvägen ca 600-1100 mil ifrån där kaffet växer. Denna transport sker i princip alltid med båt. Väl på plats i rosteriet sker rostningen i liten skala på ett hantverksmässigt sätt. På så sätt har rostaren full kontroll över rostningsprocessen. Det innebär att att kaffet kan nå sin fulla potential ur ett smakperspektiv.
Om vi jämför detta med hur standardkaffe hanteras kan vi förstå den stora prisskillnaden. Vid handel med standardkaffe plockas vanligtvis allt kaffe från trädet samtidigt. Det innebär att frukterna som är mogna plockas tillsammans med dom omogna och övermogna. Det gör naturligtivs att tiden att plocka blir betydligt kortare men också att kvaliteten blir sämre. Priset dessa bönder får för sitt kaffe är otroligt mycket lägre än vad en bonde får för specialkaffe. Det är inte ovanligt att en specialkaffebonde får 2-3 gånger så mycket betalt för sitt kaffe.
Frakterna till dom stora standardrosterierna sker också med båt och även om man kan misstänka att deras förhandlingstyngd är större då dom ju importerar väldigt mycket mer är denna skillnad försumbar i sammanhanget. Något som däremot inte är försumbart är hanteringen vid rostning. Det är stor skillnad på industriell och hantverksmässig rostning angående hur exakt den är i sin anpassning till kaffet samt hur mycket det kräver av rostaren.
Allt detta sammantaget gör att priserna ser helt annorlunda ut än för standardkaffe, men det är också till stor del en helt annan produkt också. Det är helt klart värt sin prisskillnad!
Allt kaffe Red Black Coffee. är klassat som specialkaffe!
Hitta vårt kaffe här.