Vatten

Ditt kaffe består av vatten!

Även om det naturligtvis är väldigt stor skillnad på vatten och kaffe när du dricker det så måste vi komma ihåg att svart kaffe till ca 98% består av vatten. För att göra ett gott kaffe behöver vi alltså inte bara bra bönor utan även bra vatten. Kaffet blir inte bättre än dess komponenter!

Behöver jag köpa specialvatten?

Även om vi vet att flertalet kaffeintresserade personer inte håller med oss, säger vi på Red Black Coffee: Nej! Har du ett gott kaffe i kranen är det onödigt att köpa eller blanda eget vatten. Det är dyrt, inte speciellt miljövänligt och skapar ytterligare ett hinder för att få in bra kaffe i ditt liv.
Ska du tävla i att göra gott kaffe är det naturligtvis en helt annan sak. Självklart vill du då kunna styra alla parametrar så mycket som möjligt, men så länge kaffet ska drickas av dig, dina nära och kära så duger dom flestas kranvatten alldeles utmärkt. Vi har ju, som tur är, bra vatten i dom flesta delar av Sverige. Är ditt vatten inte gott att dricka rekommenderar vi att du börjar med att filtrera vattnet. Du kan sätta in filter i dina ledningar in i huset, men om vattnet är drickbart men inte gott och det bara är för att göra gott kaffe du behöver filtrera det, rekommenderar vi istället att du köper en kanna med filter.

Fräscht vatten

Vatten har ganska dålig motståndskraft för bakterier. Det är därför viktigt att tänka på att vattnet du gör kaffe på är fräscht. Tar du det direkt ur kranen är det inget problem. Om du däremot har det upphällt i en filterkanna eller om du gör ditt eget vatten, tänk då på att det inte ska stå för länge innan du använder det.

Temperatur

Temperaturen på ditt vatten är otroligt viktig när du brygger kaffe. Många har hört att kaffe ska bryggas vid 95 graders vatten. Detta stämmer dock bara till viss del. Har du ett ljust kaffe bör det bryggas över 90 grader för att få ut smakerna. Dom flesta brygger ljust kaffe med vatten mellan 95-100 grader (i vattenkokaren när det hälls upp). Uppskattar du däremot mörkrostat kaffe bör det bryggas i betydligt lägre temperatur. För att få ut smakerna i detta bör temperaturen ligga på mellan 85-90 grader. Har du inte en vattenkokare där du kan ställa in temperaturen rekommenderar vi att du använder vatten med 100 grader.
Detta gör att du kan återupprepa din bryggning på samma sätt om och om igen på ett så exakt sätt som möjligt. Har du en vattenkokare som du kan ställa in temperaturen på, rekommenderar vi absolut att du experimenterar med detta och hittar den temperatur du själv uppskattar bäst.
Ovanstående gäller, som sagt, ljusrostat kaffe. Med mörkrostat kaffe är det en helt annan historia. Brygger du mörkrostat kaffe med kokande vatten frigör du väldigt mycket oönskad beskhet. Sötman som finns kommer helt försvinna. För att få ett bra resultat med mörkrostat kaffe brukar vi rekommendera en temperatur runt 83 grader. Det är helt enkelt ganska svårt att kunna göra detta bra utan att ha en vattenkokare där du kan ställa in temperaturen. Du kan självklart använda en termometer, men det är ganska omständigt.